Jó hír a munkaerőpiacról

Hibaüzenet

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 517 sor).
  • Warning: array_keys() expects parameter 1 to be array, null given similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 193 sor).

A trendforduló jele lehet a második negyedéves - kedvező - foglalkoztatási adat. A 2008 ősze óta romló tendencia nyomán az akkori 3,9 millió feletti munkahelyből megszűnt majdnem kétszázezer, de az első negyedév óta már közel 60 ezer ember helyezkedett el - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. A 3,779 milliós foglalkoztatotti létszám azonban még mindig elmarad a tavaly ugyanilyenkor mérttől. Az idénymunkák durván 30 ezres többletet tesznek ki, ám a bővülés másik fele már a gazdasági növekedés beindulására vezethető vissza. A recesszió 2009 végére befejeződött, így nagyjából letelt az az időszak is, amely a munkaerő-piaci fordulathoz kell.

Ahhoz persze több időre van szükség, hogy felszívja a gazdaság a válság során keletkezett szabad kapacitásokat. Ezt jelzi, hogy a munkanélküliségi ráta még így is 11,1 százalékos, habár az első negyedéves csúcsnál 0,7 százalékponttal kedvezőbb. Nem lépte át tehát a félmilliót az állástalanok száma, hajszálnyival maradt a bűvös határ alatt télen, azóta lassan mérséklődik. Ám a csökkenés lassabb, mint amit a foglalkoztatásbővülés indokolna, a magyarázat: lényegesen többen jelentek meg a munkaerőpiacon, mint ahányan kiléptek onnan. A gazdaságilag aktívak aránya a 75 év alattiak körében meghaladta a válság előtti szintet, 55,3 százalékra nőtt. Ehhez az is hozzájárult, hogy a korábbi krízisekkel szemben a munkájukat elveszítők ezúttal nem tudták könnyen elhagyni a munkaerőpiacot korai nyugdíjazás vagy rokkantállományba vonulás révén. A szociális rendszerben az előző kabinet által végrehajtott szigorítások tényleges gazdasági hatásukat akkor érhetik el, ha ők el is tudnak helyezkedni.

A foglalkoztatási arány a 15-64 éves korosztályban 55,3 százalékos volt, 0,3 százalékponttal marad el a tavaly ilyenkoritól, de a téli mélypontnál majdnem egy százalékponttal magasabb. A magyar mutató a többi európai országéval összehasonlítva kevésbé esett vissza, igaz, korábban is igen nagy volt a lemaradás. Az EU-ból még csak az első negyedévről áll rendelkezésre adat, akkor 63,7 százalékon állt a mutató, 2008-ban járt 66 százalékon is, amikor nálunk 56,5 százalékot mért a KSH. Az idei első negyedévi 54,5 százalékunk az unió legrosszabbja volt, a hagyományosan sereghajtó Máltáét is alulmúlta.

Mivel a termelés még közel sincs olyan szinten, mint a válság előtt, először a kapacitáskihasználtságot növelik a cégek, a bővítést még odázzák. Ha azonban tartósnak bizonyul a foglalkoztatás javulása, azzal pozitív spirál indulhat be a gazdaságban: a belső keresletet egyre növeli a vásárlói potenciál bővülése, és ez viszszahat a termelési szintre is. Kérdéses azonban, hogy az exportpiacok tudják-e biztosítani mindehhez a megfelelő külső környezetet, hiszen jövőre már megszorítások várhatók Európa-szerte.

Forrás: VilágGazdaság

Hozzászólások