Románia: „Nem vonjuk vissza az antiszemita vezetőt ábrázoló érmét!”

Hibaüzenet

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 517 sor).
  • Warning: array_keys() expects parameter 1 to be array, null given similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 193 sor).

Az érme a néhai Miron Cristea pátriárkát ábrázolja, aki a Román Ortodox Egyház vezetője volt 1925-1939 között, és 1938-39-ben román miniszterelnökként vált ismertté. A román központi bank egy bizottságot állított fel, amely újraértékelte a befolyásos román ortodox egyház öt legbefolyásosabb emberét, akik közül az egyik Cristea volt.

A bank közleményében állította: az érme kibocsátásának határozott oka az volt, „hogy ki játszott lényeges szerepet Románia kulturális és nemzeti identitásának meghatározásában és fejlesztésében", hozzátéve, hogy „nem kívánt xenofób, rasszista, vagy antiszemita üzenetet közvetíteni a gyűjteménnyel."

Az Amerikai Holokauszt Múzeum az érme forgalomból történő kivonását szorgalmazta, mivel Cristea módosíttatta az állampolgársági törvényt, úgy hogy az ország zsidóinak 37%-a, kb. 225 000 ember elvesztette azt. A Holokauszt múzeum a szlovák parlament közelmúltbeli, a felvidéki magyarokat állampolgárságuk elvesztésével fenyegető hasonló intézkedésére nem tért ki.

Természetesen nem maradhatott csendben a zsidó szabadkőműves szervezet, az ADL (Rágalmazásellenes Liga) sem.

- Megrázott, és kiábrándított minket, hogy a román nemzeti bank Miron Cristeát dicsőíti, holott antiszemita cselekedetei és nyilatkozatai már tisztázódtak - közölte Abraham Foxman, az ADL elnöke Trian Basescu román elnöknek írt levelében.

- A II. Világháború előestéjének miniszterelnöke Miron Cristea a „zsidó paraziták elleni harcra" hívott fel, és 225 000 zsidót fosztott meg állampolgárságától. A zsidók elleni bűneiért a román ortodox egyház nem kért bocsánatot. Remélhetőleg a Holokauszt oktatása és a román nép emlékezete majd jóváteheti a nemzeti bank hibás döntését  - hergelte magát.

Forrás: Szent Korona Rádió

Hozzászólások