Újabb szúrás Európa szívébe

Hibaüzenet

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 517 sor).
  • Warning: array_keys() expects parameter 1 to be array, null given similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 193 sor).

Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter bejelentette, hogy elképzelése szerint 2011. július 1-jével felfüggesztik Németországban a hadkötelezettséget. Ez a határidő ésszerű és indokolt, mondta a konzervatív miniszter Drezdában, Angela Merkel kancellárral közösen tartott sajtóértekezletén, egyúttal megerősítette azt a szándékát, hogy 250 ezerről 180-185 ezer főre csökkentsék a német hadsereg létszámát.

A tárcavezető hétfőn a hadsereg parancsnoki állományának drezdai ülésén ismertette a Bundeswehr reformjára vonatkozó terveket. A kormány várhatóan decemberben hozza meg döntését a hadkötelezettség felfüggesztéséről. Merkel jelezte, hogy a kötelező katonai szolgálat meghatározatlan idejű, de nem végleges felfüggesztése tükröződni fog az alkotmányban.

Karl-Theodor zu Guttenberg, a Merkel-kormány legnépszerűbb minisztere még augusztus végén tárta a nyilvánosság elé a hadsereg átalakításának és karcsúsításának tervét, de akkor még nem jelölt meg határidőt a hadkötelezettség felfüggesztésére. A reformot a két uniópárt (a Német Kereszténydemokrata Unió - CDU és a bajor Keresztényszociális Unió - CSU) és liberális koalíciós partnerük, az FDP egyaránt támogatja. A tárcavezető kezdettől fogva egy hivatásos hadsereg létrehozását javasolja egy sor más európai ország példájára. Az átalakítás mögött azonban mindenekelőtt a védelmi költségvetés tervezett jelentős csökkentése áll.

A kötelező katonai szolgálat hosszát a német egyesítés óta 18 hónapról fokozatosan fél évre csökkentették az országban, számos katonai vezető azonban a hathónapos szolgálatot már elégtelennek tartja a katonák megfelelő kiképzésére. Egyelőre nem világos, hogy 2011. július 1. az utolsó besorozottak katonai szolgálatának kezdete lesz Németországban, vagy az utolsó hadkötelezettek leszerelésének időpontja.

(Honvédelem)

Hozzászólások