Codreanu méltatása ellen tiltakoznak

Hibaüzenet

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 517 sor).
  • Warning: array_keys() expects parameter 1 to be array, null given similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 193 sor).

Corneliu Zelea Codreanu a Vasgárda  vezérének  népszerűsítésével vádolja a román közszolgálati televíziót hatvan romániai liberális (zsidók, zsidóbérencek) egy tiltakozó levélben, amelyet romániai vezető politikusoknak és nyugat-európai államok nagyköveteinek is elküldtek.

Az "értelmiségiek" azt kifogásolják, hogy a Román Televízió november 21-én olyan adást sugárzott, amelyben Ion Cristoiu neves újságíró „romantikus hősnek és erkölcsös személynek" nevezte Corneliu Zelea Codreanu-t, a "Kapitányt". 

 A levél aláírói szerint Cristoiu figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a Vasgárda "szörnyű  fasiszta" eszméket vallott, közreműködött a romániai "holokauszt" előkészítésében, a szervezetet és magát Codreanut is felelősség terheli több román politikai és kulturális személyiség meggyilkolásáért. Lassan a  globális felmelegedésért is a "nácifasisztadisznók" a hibásak...

A tiltakozók felszólították Alexandru Lazescut, a Román Televízió vezérigazgatóját, hogy határolódjon el az adásban elhangzottaktól. Hangsúlyozták, hogy a román újságíró kijelentései nem csak „valótlan történelmi adatoknak az elfogadtatására irányuló törekvés", hanem súlyosan sértik a vasgárdista mozgalom áldozatainak az emlékét is. Az aláírók azt is kérik a vezérigazgatótól, hogy büntesse meg a televízió munkatársait, akik az aláírók szerint szakmailag felelősek az adás elkészítéséért és sugárzásáért.

(erdely.ma alapján: Kitartás.hu)

Hozzászólások