Egy hungarista olimpikon - Homonnai Márton

Hibaüzenet

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 518 sor).
  • Notice: Undefined offset: 0 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 221 sor).
  • Notice: Undefined offset: 1 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 222 sor).

Homonnai (eredeti nevén Hlavacsek) Márton 1906. február 5-én született Budapesten. Igen korán, már 9 évesen versenyszinten úszott és vízilabdázott, 1923-ban és 1924-ben is országos vízilabda-bajnokságot nyert a III. kerületi Torna és Vívó Egylet (TVE) csapatában. Úszótehetségét a vízilabdában mozgó hátvédként kamatoztatta, ő volt az első hátvéd, aki olimpiai mérkőzésen rendszeresen támadott, és gólt is szerzett.

Az olimpiai bajnok csapat tagjaként (Homonnai jobbról a második)

1926-ban, a hazai rendezésű viadalon tagja volt az első Európa-bajnoki címét begyűjtő magyar válogatottnak. Ezt követően a magyar pólósokkal még háromszor, 1927-ben Bolognában, 1931-ben Párizsban és 1934-ben Magdeburgban nyerték meg az Európa-bajnokságot. 1924-ben Párizsban olimpiai ötödik, 1928-ban Amszterdamban második, 1932-ben Los Angelesben és 1936-ban Berlinben pedig az aranyérmes magyar csapat tagja. Ezek közül kiemelkedik a Los Angeles-i olimpia, amelyen a magyar csapat 36:2-es gólaránnyal zárta a tornát, és csak a németektől kapott gólt. 

1936-os visszavonulásáig 110 alkalommal képviselte hazánkat a válogatottban, ezt követően pedig még 3 évig egyesületében vízilabdázott.  1933-tól az ifjúsági pólóválogatott kapitánya, a Nemzeti Úszósport Alapítvány titkára és a margitszigeti Nemzeti Sportuszoda igazgatója lett. Újságíróként a Sport Revü és a Sport-Világ című lapokat szerkesztette és könyve is megjelent Vízipóló címmel. Feleségül vette Szőke Katalin magyar hátúszóbajnokot, akitől 1935-ben született a későbbi kétszeres olimpiai bajnok úszónő Homonnai Katalin (ismertebb nevén Szőke Kató). 

A világ legjobbjai (jobbról a harmadik)

Mint a Nyilaskeresztes Párt tagja, a hungarista hatalomátvétel után megbízták a hungarista harccsoportok szervezésével. 1944. november 25-én a Nemzetvezető rendeleti úton hívta életre a Fegyveres Nemzetszolgálatot (továbbiakban FNSZ), amelynek országos főparancsnoka Návay Imre, helyettese pedig Homonnai lett. Az FNSZ-t világnézeti karhatalomnak szánták, amelynek 4 pontban foglalták össze tevékenységi körét:

1. A Nemzetvezető személyének biztosítása.

2. Az ellenséges világnézeti erők leküzdése.

3. A hatalom biztosítása a hungarista államban.

4. Külső ellenséggel szemben élharcosként fellépni.

Ennek szellemében az FNSZ testőri és karhatalmi feladatokat látott el. Részt vettek a főváros védelmében is, melynek során súlyos veszteségeket szenvedtek, maradék tagjaikat pedig 1945. január 17-én a Fegyveres Pártszolgálat vette át.

A háború után Homonnait "természetesen" háborús bűnösnek nyilvánították, az ítéletet azonban nem tudták végrehajtani, hiszen Németországon keresztül Dél-Amerikába vándorolt, ahol haláláig élt. 20 évig a Buenos Aires-i River Plate vízilabdacsapatának edzője volt.  1969. október 15-én hunyt el Rio de Janeiróban. 1971-ben választották be az Úszó Hírességek Csarnokába.

Nem felejtünk, Testvér!


 

A Hungarista arcképcsarnok korábbi részei:

Wirth Károly

Vajna Gábor

Nyárády R. Atilla - Kitartás.hu

Hozzászólások