Ismét helyére került Hunvald és Gál

Hibaüzenet

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 517 sor).
  • Warning: array_keys() expects parameter 1 to be array, null given similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 193 sor).

A tábla büntetőkollégiumának vezetője közölte, hogy Hunvald Györgyöt és Gál Györgyöt ismét előzetes letartóztatásba helyezték. Azért változtatták meg a Fővárosi Bíróság néhány héttel ezelőtti döntését, mert megítélésük szerint a vádbeli cselekmények olyan súlyúak, hogy másként nem biztosítható a vádlottak jelenléte a tárgyalásokon.

A másodfokú bíróság hivatkozott a strasbourgi emberi jogi bíróságra, amely szerint a közérdek az egyéni szabadságjogokhoz képest előnyt élvezhet, ha ez a közérdek abban nyilvánul meg, hogy jelentős tárgyi súlyú, nagy közérdeklődésre számot tartó ügy a lehető legrövidebb időn belül lefolytatható és lezárható legyen. A Hunvald-ügyben pedig ez a tábla szerint csak a legsúlyosabb kényszerintézkedéssel biztosítható. Az előzetes letartóztatást az elsőfokú ítélet kihirdetéséig rendelték el, illetve letartóztatásukat félévente kötelezően felülvizsgálják majd.

Május 13-án a Fővárosi Bíróság megszüntette a két vádlott előzetes letartóztatását, többek között a bűnszervezeti minősítés pontatlanságai miatt, ez ellen azonban fellebbezett a Fővárosi Főügyészség, és ennek nyomán rendelte el a tábla csütörtökön újra a két vádlott letartóztatását.

A Hunvald-ügyben két napja, szerdán egy másik fontos kérdésben is felülírta az elsőfokú bíróság döntését a tábla, amikor kimondta, hogy nem évült el a közokirat-hamisítás 13 vádlott esetében.

A Hunvald-ügy elsőfokú büntetőpere kedden folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Felháborító is volt az előzetes letartóztatás megszüntetése, hiszen a károkozások, megvesztegetések összege a vád szerint százmilliókra, sőt, milliárdokra rúg. Ekkora horderejű ügyben már nem néhányan szoktak részt venni, a nagyok mellett ott úsznak a kisebb halak is, elvégezve néhány, apróbb és részletkérdésnek számító piszkos munkát. Nyílván ők is részesülnek egy kis tiszteletdíjban.

Továbbá az ilyen komoly bűncselekmények esetében a szökés, rejtőzés, tanúk befolyásolása (magyarul megfenyegetése vagy/és lefizetése) fennáll, tehát egyetlen napra sem szabadna őket kiengedni. Akkor pedig rendkívül komolyan kell venni a szökés veszélyét, ha a vádlottak valamelyike zsidó származású. Ugyanis ők egyet gondolva elmennek Izraelbe, és utána várhatjuk, hogy mikor jönnek elő. Kiadni meg nem fogják, elvégre a talmudista értelmezés szerint csak a dolgukat tették, s nehogy már ezért a gójok még felelősségre is vonják.
Pedig kéne, nagyon kéne már egy olyan bíróság, amelyik pl. csak az ilyen ügyekkel foglalkozik. Lenne túlóra...

(barikad.hu nyomán Naményi András - Kitartas.hu)

 

Hozzászólások