A hitelminősítőt hibáztatja az amerikai pénzügyminiszter

Hibaüzenet

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 517 sor).
  • Warning: array_keys() expects parameter 1 to be array, null given similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 193 sor).

Pirosban a részvényárfolyamok az ázsiai tőzsdéken. Az értékpapírok árai már nyitáskor zuhanni kezdtek. A távol-keleti piacok a hétvége után ma nyitottak ki először az amerikai államadósság pénteki leminősítése után.

A befektetők idegesek, nem csak az amerikai osztályzat, hanem az amerikai és európai gazdasági növekedés esetleges megtorpanása is aggasztja a pénzpiacokat - mondta az ázsiai tőzsde világgazdasági szakértője.

A befektetőket elsősorban az államok túlköltekezése és eladósodása nyugtalanítja. A világ legfejlettebb országai, az úgynevezett G7 csoport pénzügyminiszterei videókonferenciát tartottak. Azt mondják, közösen lépnek fel, hogy megőrizzék a pénzügyi stabilitást.

Noda Josihiko japán pénzügyminiszter bejelentette, hogy a világ legfejlettebb hét országa továbbra is rendületlenül bízik a dollárban és az amerikai állampapírokban, és ezek továbbra is vonzó befektetési eszköznek számítanak.

Az amerikai pénzügyminiszter is azt mondja, hogy az amerikai papírok ugyanolyan biztonságosak, mint a leminősítés előtt. Timothy F. Geithner szerint „a Standard & Poor's hatalmas bakot lőtt, nyilvánvalóan fogalmuk sincs az amerikai költségvetési matematikáról".

Az eurózóna jegybankja, az Európai Központi Bank azzal igyekszik megnyugtatni a piacokat, hogy bejelentette: hajlandó olasz és spanyol államkötvényeket, vagyis államadósságot vásárolni. A tőzsdék Európában is besszel kezdtek, mielőtt újra emelkedni kezdtek.

(mr1)

Hozzászólások