Vipera, pisztoly, sokkoló - ennyibe kerül, hogy megvédd az otthonod

Hibaüzenet

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 517 sor).
  • Warning: array_keys() expects parameter 1 to be array, null given similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 193 sor).

Az elején nem árt egy fontos dologgal tisztában lennünk. Közterületen még engedély nélkül tartható önvédelmi eszközzel sem védhetjük meg magunkat. Ha ezeket az utcán a rendőr megtalálja nálunk, azonnal elkobozza és több tízezer forintos pénzbírságot ró ki ránk. (Kivétel ez alól a gáz- riasztópisztoly, amely szabadon vásárolható és tartható ugyan, de viseléséhez külön engedély szükséges. Ennek beszerzése körülbelül egy hónapig tart, sok adminisztrációt igényel és 8 ezer forintba kerül.) Az engedély nélkül tartható fegyverek (légpuska, airsoft) pedig még saját otthonunkban is csak rendkívül indokolt esetben (például ha a támadónak is hasonló fegyvere van) használhatóak önvédelemre.

Sokan gondolhatják, hogy lakásukban ki vannak szolgáltatva, hiszen nem jártasak semmiféle küzdősportban, így ökölharcban semmi esélyük nincs a bűnözők ellen. Vannak azonban olyan legálisan beszerezhető és szabadon tartható önvédelmi eszközök, amelyekkel adott esetben megvédhetjük otthonunkat. Az alábbiakban azt az öt legális önvédelmi eszközt mutatjuk be, amelyeket a legtöbben keresnek a fegyverboltokban.

Sokkoló:

Az átlagember a szó hallatán azt gondolja, hogy ez az az eszköz, amit ha hozzáérint a támadójához, akkor az magatehetetlenül csuklik össze az őt érő áramütéstől. Emiatt a téveszme miatt a sokkoló mára ez egyik legnépszerűbb önvédelmi eszközzé vált, főként hölgyek vásárolják.

Csakhogy a Magyarországon legálisan megvásárolható darabok egyátalán nem ilyen hatásúak - hívja fel a figyelmet Dajka Gábor fegyverszakértő. A legtöbb "sokkoló" csak a támadó azon izmát zsibbasztja el, amihez hozzáér, tehát egy ember ártalmatlanná tételére csak korlátozottan alkalmas. A hozzáértők emiatt gúnyosan "levegőionizátornak" nevezik a távol-keleti piacokon már 2000 forintért is megvásárolható darabokat.

A sokkoló másik hátránya, hogy ha használni akarjuk, közel kell mennünk és dulakodnunk kell a támadóval. Éppen ezért az eszköz csak küzdősportban járatos emberek kezében lehet hasznos. Ha több ellenféllel néz valaki szembe, akkor az egyik támadót a sokkolóval meg lehet zavarni, így van némi idő a másikat ártalmatlanná tenni. Egy átlagember kezében azonban a sokkoló legtöbbször hatástalan.

A támadót egyetlen másodperc alatt valóban ártalmatlanná tevő eszköz neve TASER. Ennek megvásárlása és birtoklása azonban illegális, akinél megtalálják, akár 2 év felfüggesztett börtönbüntetést is kaphat.

Vipera:

Amíg a magukat megvédeni igyekvő hölgyek a sokkolóra esküsznek, a férfiak általában az ólmosbotot, modern nevén a viperát részesítik előnyben. A távol-keleti piacon a gyenge minőségű vipera 2500 forintért szerezhető be, a megfelelő minőségű darabok azonban 10 ezer forint feletti áron kaphatóak.

A vipera könnyen elrejthető és használata is könnyűnek tűnik. Ám nem árt tudni, hogy képzetlen ember kezében is rendkívül könnyen okoz komoly, maradandó sérülést. A láb vagy a kéz vastag csontjait, vagy a koponyát is könnyedén eltörhetjük vele, így a magát védeni akaró ember is komoly büntetésre számíthat a használata miatt. Dajka Gábor emiatt a viperát a hétköznapi embereknek nem, csak az eszközös küzdősportokban (pl. botvívás) járatos embereknek ajánlja.

Gázpisztoly:

A gázpisztoly 2004 óta bármelyik 18. életévét betöltött cselekvőképes magyar állampolgár számára szabadon megvásárolható. Ára 15 és 65 ezer forint között változik. A hozzá valő lőszert darabonként 250-300 forintért szerezhetjük be. Ezen önvédelmi eszköz is rendkívül népszerű, máig 50-60 ezer viselési engedélyt adtak ki a hatóságok, de ennél akár háromszor több is lehet belőle az embereknél.

Hatásosságát tekintve megoszlik az általunk megkérdezett szakértők véleménye. Többen az internetre feltett videofelvételekre hivatkozva állítják, hogy ha többször rálövünk a támadóra a gázpisztolyunkkal, a lövés nyomán képződő gázfelhő olyan erősen ingerli a szem, a száj és az orr nyálkahártyáját, hogy rosszakarónk magatehetetlenné válik.

Dajka Gábor ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy az igazán elszánt és agresszív támadót még az éles lőfegyver sem képes megállítani. Fontosabb ellenérv, hogy a kilőtt gázfelhőt a légmozgás eltérítheti, illetve hogy zárt térben ez az eszköz nem alkalmas önvédelemre, mivel ott a használójára is veszélyes lehet.

Gázspray:

Zavarba ejtően bőséges választékot találunk a fegyverboltokban a gázsprayből is. A szórófej típusa, a hatóanyag és annak töménysége szerint lehet válogatni a különböző termékek között. Önvédelemre csak olyan gázspray használható, amelyik töltőtömege 20 grammnál kevesebb és nem tartalmazza a capsaicin nevű hatóanyagot. (A rendőrség által használt, tömegoszlatásban használt spraykben ez az erőspaprika kivonatként is ismert vegyület található.)

A leghatásosabb, a fenti feltételeknek megfelelő két termék a CS és a CN gázspray, előbbi 1000-1500 forintos, utóbbi 800-1200 forintos áron vásárolható meg. A támadóra fújva a gázspray hasonlóan hat, mint a gázpisztoly, azaz a nyálkahártyát erősen ingerelve magatehetetlenné teszi a támadót. A gázspray előnye, hogy olcsó, könnyen beszerezhető, könnyen elrejthető, egyszerűen használható akár zárt térben is. Hátránya, hogy használata esetén figyelni kell a légmozgásra és hatásosságát a támadó egyéni érzékenysége befolyásolhatja (vannak olyan emberek, akiket többször kell lefújni ahhoz, hogy a vegyület hasson).

A gázspraynek létezik egy profi változata is. Ez olyan, mint egy duplacsövű pisztoly. A cserélhető "csövek" tulajdonképpen tubusok, amelyek  a nyálkahártyát irritáló anyagot tartalmazzák. Ezt az eszköz 5-7 méter távolságra rendkívül pontosan tudja eljuttatni. Tulajdonképpen úgy működik, mint egy vízipisztoly. Az ára 70 ezer forint felett van, egy töltet hozzá pedig 5-6 ezer forint. Aki biztosra akar menni, az lézerirányzékot is csatlakoztathat hozzá, de ezért újabb 30 ezer forintot kell kifizetni.

Gumilövedékes fegyver:

Ezek az önvédelmi eszközök legfeljebb 7,5 joule csőtorkolati energiájúak (összehasonlításul a magyar katonák által használt AK gépkarabélyok csőtorkolati energiája 3500 joule), azaz nem minősülnek lőfegyvernek. 12-18 milliméteres gumilövedéket lőnek ki a támadóra. Áruk 32 ezer és 120 ezer forint közé tehető. A lövedék két részből áll. A hajtóerőt a riasztólőszer adja, amiből 70-90 forint egy darab, maga a gumilövedék pedig 20-40 forintba kerül darabonként. A gumilövedékes fegyverek minősége gyakran hagy kívánni valót maga után, gyakori karbantartást igényelnek. Célszerű havonta legalább egyszer zsírozni a gumilövedékeket is, máskülönben a nagy energia elvész a csőben a súrlódás következtében. Ez amolyan csináld magad építő készlet - élcelődik Dajka Gábor fegyverszakértő.

Ezzel a fegyverrel 30 centiméter távolságnál messzebbről csak extrém esetben lehet maradandó sérülést okozni. Az eltalált támadó igen erős ütést és csípős fájdalmat érez. A gumilövedékes fegyver önvédelmi szempontból jobb a sokkolónál és a gázspraynál, de talán a gázpisztolynál kevésbé hatékony. Hátránya ugyanis, hogy nem elég csak a támadó felé lőni, hanem célzott lövést kell leadni vele a végtagokra vagy a nemi szervekre. Ezt pedig gyakorolni kell. Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy a vastag ruházat elnyeli a gumilövedék erejét.

Egyéb önvédelmi eszközök:

Ha valaki fenyegetve érzi magát, önvédelmi eszközként a fentieken kívül még az éles lőfegyver vagy a kés szokott a leggyakrabban eszébe jutni. Előbbi legális beszerzése, tartása és viselése gyakorlatilag lehetetlen. Éles pisztolya a jelenlegi jogszabályok szerint csak annak lehet, aki bizonyítja, hogy az életét és a testi épségét olyan veszély fenyegeti, ami csak ilyen fegyverrel hárítható el. Nem is csoda, hogy nagyjából mindössze csak 9 ezer önvédelmi célra engedélyezett maroklőfegyver van Magyarországon, javarészt rendőrök, ügyészek, bírák, befolyásos üzletemberek és politikusok tulajdonában.

A kés bárki által bármikor és jóformán bárhol olcsón megvásárolható. Használni is egyszerű, de tisztában kell lennünk azzal, hogy azzal még egy átlagember is komoly, életveszélyes sérüléseket tud okozni és a kés bizony hozzá nem értő használójára is veszélyes lehet - közölte Dajka Gábor fegyverszakértő. Emiatt aztán a viperához hasonlóan könnyen elképzelhető, hogy a magát megvédeni akaró áldozatot fenyegeti börtönbüntetés a kés használata miatt.

Ha már védekeznünk kell...

Ha a birtokunkban lévő önvédelmi fegyverhez nyúlunk, pontosan tudnunk kell, hogyan használhatjuk azt jogszerűen, különben komoly bajba kerülhetünk. Ha a támadó meghal, életveszélyesen megsérül, vagy maradandó sérülést szerez, a rendőrség és a bíróság minden részletre kiterjedően, hosszú hónapokig vizsgálja, hogy helyesen döntöttünk-e. A jogszabályok szerint védekezésünknek szükségesnek és arányosnak kell lennie.

A szükségesség azt jelenti, hogy ellentámadásunk csak akkor méltányolható, ha a támadás jellege és intenzitása ezt indokolja, azaz a kertünkben bóklászó emberre csak úgy nem lőhetünk mondjuk gumilövedékes fegyverrel. Az arányosság elvét is szem előtt kell tartanunk, ami szerint a támadás és a védekezés erejének egyensúlyban kell lennie. Egy puszta kézzel a lakásunkban kutató betörőt nem támadhatunk például viperával. Szabály az is, hogy a megfutamodott, sérült támadót tovább már nem lehet bántalmazni.

Nyilvánvaló, hogy egy szeretteit és otthonát féltő embertől nem mindig várható el, hogy a fenti elvárásoknak hideg fejjel megfeleljen. A magyar jog szerint ilyenkor enyhítő körülmény lehet, ha a szabályokat ijedtségből vagy erős felindulásból hágjuk át.

Legfontosabb a megelőzés

Ahhoz, hogy a jogi következményeket elkerüljük, mindent meg kell tennünk azért, hogy ne kelljen önvédelmi eszközzel megvédenünk magunkat. A lakásunkat és a házunkat jobb megfelelő mechanikai és elektronikus védelemmel ellátni. Meglepő lehet, de az általunk megkérdezett fegyverboltosok többsége azt állította, hogy önvédelemre a legjobb a távfelügyelettel ellátott riasztórendszer.

Ez hangjelzéssel értesíti a tulajdonost és a rendőrséget vagy a biztonsági szolgálatot is arról, ha idegen van a lakásban. Riasztás esetén semmi más dolgunk nincs, mint 3-5 percig, azaz a segítség megérkezéséig feltartóztatni az esetleg ránk támadó gonosztevőt. Egy ilyen rendszer kiépítése és fenntartása nem megfizethetetlen, a beszerelés 30-50 ezer forintból megúszható, a távfelügyeletért pedig havonta 3-4 ezer forintot kell fizetni. A behatoló távoltartásához pedig elég egy ólmos bot és egy gázspray.

Ha elkerülhetetlen a védekezés, akkor ennek olyan módját válasszuk, mely halált és sérülést nem okoz. Ennek érdekében rendkívül fontos, hogy ismerjük, hogy az általunk kiválasztott önvédelmi fegyver mire jó és hogyan kell használni. Ahhoz tehát, hogy nyugodtan alhassunk, nem elég megvásárolni az eszközt, hanem folyamatosan gyakorolni is kell vele.

(pénzcentrum.hu)

Hozzászólások