Tripoli kidobja az oroszokat

Hibaüzenet

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 517 sor).
  • Warning: array_keys() expects parameter 1 to be array, null given similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 193 sor).

Abdelrahim al-Kib líbiai miniszterelnök amerikai látogatásán, Washingtonban lényegében ígéretett tette arra, hogy Tripoli nem fogja automatikusan érvényesnek tekinteni azokat a szerződéseket, melyeket még a Kadhafi-rezsim idején kötöttek orosz cégekkel.

Szeretnénk-e újra oroszokat látni Líbiában, hogy új projekteken dolgozzanak? Lehetséges, igen. Ha ezek a szerződések nem a rezsimnek szolgálnak és nem kapcsolatosak a korábbi rendszerrel. Meghosszabbíthatjuk-e a korábbi szerződéseket? Elvileg igen, de csak azt követően, hogy megvizsgáltuk őket, megfelelnek-e törvényeinknek és nem vetül rájuk a korrupció árnyéka."

Al-Kib szerint Líbia várja a külföldi befektetőket, ami viszont Oroszországot illeti, a jelenlegi vezetés elégedetlen azzal a pozícióval, melyet Moszkva a 2011-es líbiai harcok idején elfoglalt.

2008 tavasza után jelentősen megnőtt az orosz üzleti aktivitás Líbiában. Több milliárd dollár értékben születtek megállapodások. Líbia főként orosz fegyvereket szeretett volna vásárolni, de ezek a szerződések felfüggesztésre kerültek 2011. február 26. - azt követően, hogy Oroszország is megszavazta az ENSZ BT-ben a Líbia elleni szankciókat.

Vlagyimir Putyin még elnökjelöltként írt, külpolitikával foglalkzó cikkében azzal a vádolta a Nyugatot, az arab tavasz forradalmait piacszerzési célokkal szervezték, s ennek egyik elemeként az újonnan felálló rezsimek feladata, hogy töröljék azokat a szerződéseket (alkalmasint korrupcióra hivatkozva), melyeket orosz cégekkel kötöttek.

(gazeta.ru)

Hozzászólások