A Kék Hadosztályra emlékeztek Madridban (képekkel, videóval)

Hibaüzenet

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 517 sor).
  • Warning: array_keys() expects parameter 1 to be array, null given similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 193 sor).

A világszabadságharc során Spanyolország nem volt hadviselő fél, csak önkéntes csapatokat küldhetett a Keleti Frontra. Ezek az önkéntesek alakították a Kék Hadosztályt (La division Azur),  mintegy 16 ezer emberrel. Bár felszerelésük nem a legkiválóbb volt, de harci szellemben kétségtelenül a legelitebb alakulatok egyike volt. Teljesen német szabvány felszerelést kaptak - a kék ing kivételével. Csupán a vállukon hordták arany-vörös színben az „España" feliratot. Összességében a Kék Hadosztályban 45 242 katona szolgált 1944 tavaszáig, amikor hatalmas veszteségeil miatt kivonták a spanyol erőket a szovjet frontról, majd a Charlemagne SS hadosztály kötelékében szolgáltak tovább.

Rájuk emlékeztek hazafias szervezetek Madridban. A szónokok méltatták a hadosztály hősiességét, elkötelezett harcát a bolsevista métely ellen.

Videó a megemlékezésről ITT, a Kék hadosztályról ITT.

(betiltva.com, nacjonalista.pl nyomán - Kitartás.hu)

Hozzászólások