Vadhús a közétkeztetésben?

Hibaüzenet

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 518 sor).
  • Notice: Undefined offset: 0 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 221 sor).
  • Notice: Undefined offset: 1 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 222 sor).

Soha nem látott mértékben lőttek ki vaddisznót az idei vadászati évben Magyarországon. A közétkeztetésbe is juthat belőle, hiszen a vaddisznó állomány Magyarországon évről-évre növekszik a vadászat ellenére. Évente tartósan 12 ezer tonna vadhús kerül piacra Magyarországon, ennek értékesítését a kereslet élénkítésével lehet megoldani, de a tárca vizsgálja annak lehetőségét, hogy bevonják a vadhúst a közétkeztetésbe - mondta szombaton a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Kardeván Endre szerint soha nem látott mértékűre duzzadt a vaddisznó országos terítéke, a 2012-13-as vadászati évben 148 ezer vaddisznót lőttek ki Magyarországon. A hazai és a nemzetközi piacon egyaránt számolni lehet azzal, hogy nagy mennyiségű vadhús kerül forgalomba, ezért is támogatják a magyarországi feldolgozás szintjének emelését, illetve vizsgálják a közétkeztetésbe bevonást is - mondta.

Elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb szélesebb körben és nagyobb mennyiségben kerüljön az emberek asztalára itthon is a vadhús (vaddisznón kívül a gím és az őz állománya is növekszik évről-évre), hiszen minőségi táplálékforrásról van szó, amit kilehet aknázni jól megtervezett mezőgazdaságon belül működő vadgazdálkodással. Az állományok növekedése szükségessé teszi a nagyobb vadászati nyomást, aminek következtében több embert is belehetne vonzani a jövőben a vadászat, vadgazdálkodás világába. Eddig ez leginkább csak a családi kapcsolatok révén ment, illetve a gazdagabb körök kiváltsága volt.

origo.hu nyomán kitartas.hu

 

Hozzászólások