Mario Lanza, Hollywood sztártenorja

Hibaüzenet

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 518 sor).
  • Notice: Undefined offset: 0 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 221 sor).
  • Notice: Undefined offset: 1 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 222 sor).

Képzeljünk el egy operaénekest, aki színészként különböző áriákat énekel amerikai szuperprodukciókban. Ugye ma ez szinte lehetetlennek tűnik? Pedig Mario Lanza az 50-es években pontosan ezt csinálta, mégpedig a filmesek és a közönség legnagyobb megelégedésére.

A most bemutatandó tenor Alfredo Arnold Cocozza néven született 1921-ben Pensylvániában olasz emigráns szülők gyermekeként. Művésznevét édesanyja nevének (Maria Lanza) „férfiasításával" alkotta meg 21 évesen, amikor részt vett a Berkshire Zenei Fesztiválon. Hangját is tőle örökölte. Anyja énekesnői karrierről álmodott, de  végül a család miatt lemondott róla.

Lanza tehetségét 16 éves korában fedezték fel, így már serdülőként részt vethetett helyi előadásokon. 1942-ben debütált A windsori víg nők című vígoperában. Azonban a II. világháború miatt a frontra került, ahol énektehetségével kellett katonatársait buzdítania és szórakoztatnia. A háború után megnősült, négy gyermeke született. Ezután nekilátott a komolyabb énektanulásnak tanárától, Enrico Rosati-tól. 1947-ben pedig turnéra indult három, már befutott énekessel. Az egyik állomás Hollywood volt, és a koncerten jelen volt Louis B. Mayer, a Metro-Goldwyn-Mayer Filmsúdió (MGM) elnöke, akit lenyűgözött a tenor tehetsége, és megjelenését is megfelelőnek találta arra, hogy azon nyomban leszerződtesse hat évre. Lanzából így vált operaénekes filmsztár.

Az énekes úgy gondolta, hogy össze tudja egyeztetni filmes karrierjét az operaszereplésekkel és a koncertekkel, de kiderült, hogy ez nincs így. Tevékenységének súlypontja a filmezésre helyeződött. Így rengetegen megismerék őt, de a filmes szerepléseknek ára volt: a szakma egy jó ideig nem ismerte el őt operaénekesnek, hiszen csak két színpadi szereplése volt.

Lanza az 50-es években vált igazi sztárrá. 1951-ben hatalmas sikert aratott A nagy Caruso c. filmmel, ahol a híres operaénekest, Enrico Carusot (1873-1921) alakíthatta. Nem csak az énekléshez, de a színészethez is volt tehetsége, így tökéletesnek bizonyult erre a kettős kihívásra.

Sikert siker követett, de ahogy lenni szokott, a diadalmenet nem tartott örökké. 1954-ben összetűzött az aktuálisan forgatott film rendezőjével, ami miatt az bírságot szabott ki rá és megtiltotta a szereplést. Ráadásul menedzsere is rossz üzletekbe vitte bele. Közel került a csődhöz, inni kezdett és a táplálkozása is nagyon egészségtelenné vált: hol meghízott, hol pedig lefogyott. Ez az életmód arra vezetett, hogy 1959-ben szívrohamot kapott és meghalt. Különösen tragikus, hogy felesége öt hónapra rá öngyilkos lett, így követte a halálba, otthagyva négy gyermeket árván.

Mario Lanza rövid pályafutása során is lenyűgözte nem csak az egyszerű hallgatóságot, de a hozzáértőket is. Kortársai mind úgy nyilatkoztak róla, mint igazán különleges és kiváló tenorról. Maria Callas a legcsodálatosabb tenornak nevezte. Toscanini pedig nemes egyszerűséggel az évszázad hangjaként jellemezte.

Bár az Úr hamar magához szólította, tehetsége feledhetetlenné tette őt nem csak az opera, de a klasszikus filmek kedvelőinek körében is.

Némethné K. Zita - Kitartás.hu

Hozzászólások