Kidőlt egy oszlop

Hibaüzenet

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 518 sor).
  • Notice: Undefined offset: 0 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 221 sor).
  • Notice: Undefined offset: 1 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 222 sor).

Fájdalommal és értetlenül állunk egy borzalmas haláleset előtt. Élete virágában, mikor még annyi szép feladat és öröm várt volna reá, Cseresznye György visszaadta lelkét a Teremtőnek. Közhely ide azt írni, hogy ez minden jó érzésű ember számára tragédiát jelent, mert ő még azoknak is több volt, akik csak a színpadról ismerték: testvérünk volt világnézetünkben.

Azzal, hogy az eszmeiséget felvállalta és a szerint is élt, ráadásul szuggesztív személyiségével másokat is ezen az úton tartott, küldetést teljesített. Leginkább ahhoz tudnám ezt hasonlítani, amikor egy tetőszerkezetet oszlopok tartanak fent. Ezek az oszlopok viszonylag távol állnak egymástól, ennélfogva akár érdektelenül vagy idegenekként is kezelhetik a másikat, a feladatuk viszont ugyanaz. Ha az egyikük kidől, a megnövekedett terhet a még állóknak kell tovább viselniük. Ezen a szerepen fanyaloghatnak a kívülállók, esetleg a többi oszlop is, de a tények attól még tények maradnak.

A zenekar koncertjein több alkalommal szemtanúja voltam annak, hogy ha bármi atrocitás ütötte fel a fejét a közönség sorai között, a született színpadi szereplő Gyurimester félbeszakította a műsort. Rá jellemző vehemens hangvételében, kevésbé cizellált, de annál hatékonyabb szavak kíséretében felhívta a balhézók nagybecsű figyelmét arra, hogy ide nem ezért jöttünk. Magyarán: próbált hangsúlyt fektetni a köreinkben akut hiánycikknek számító összetartásra. Törekvéseit szinte mindig azonnali – noha átmeneti – siker követte.

Naivitás lenne azt hinni, hogy a közeljövőben a torzsalkodó nemzeti beállítottságú szervezetek és egyének majd egymás keblére borulnak. Ugyanakkor az is biztos, hogy a hátramaradókra mostantól több feladat vár, mert hiszen kidőlt egy oszlop… 

Retkes Tamás, történész, író

Kitartás.net

Hozzászólások