25 éve bontották le a Berlini falat

Hibaüzenet

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 518 sor).
  • Notice: Undefined offset: 0 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 221 sor).
  • Notice: Undefined offset: 1 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 222 sor).

1989. november 9-én bontották le a Berlint kettéválasztó falat. A kommunista rendszer életképtelenségét, az elnyomást, és a kettéosztott világot szimbolizáló falat 1961-ben húzták fel, amely a várost, és a családokat is kettéosztotta.

A második világégés után a legyőzött Németországot négy megszállási zónára osztották fel. A nyugati részét a szövetséges erők ellenőrizték, amelynek a területén kialakították a liberális demokratikus Német Szövetségi Köztársaságot (NSZK). A keleti felét a Szovjetunió tartotta ellenőrzése alatt, és létrehozta a kommunista Német Demokratikus Köztársaságot (NDK).

Berlint két része osztották, Nyugat-Berlin a Szövetséges hatalmak tartották ellenőrzésük alatt, Kelet-Berlint pedig az NDK fővárosává tették. A hidegháború kialakulása során a két ország határát lezárták, és mindössze az egykori egységes főváros biztosította a szabad átjárást.

1949 és 1961 között több, mint 2,5 millió német menekült át a kommunista elnyomás elől nyugatra. 1961-ben az akkori szovjet főtitkár, Nyikita Hruscsov engedélyével Walter Ulbricht, az NDK államtanácsának elnöke rendelte el a fal építését.

A fal közel 30 év alatt számtalan áldozatott követelt, olyan németekét, akik az elnyomás és kizsákmányolás elől próbáltak meg átjutni rajta. 1989-ig legalább 268 átjutási kísérlet történt, amiből 125 halállal végződött. Ezek közül 62-en egyértelműen az őrség által leadott lővések következtében.

A kommunista rendszer meggyengülésével az NDK-ban és Kelet-Európában is lazult a politikai helyzet. Az NDK politikai vezetője Erich Honecker, 1989. október 18-án mondott le tisztségéről, és Csehszlovákiába menekült. A falat a kialakuló új rendszer hetekkel később lebontotta. A kommunista rendszer teljes összeomlása után a két Németország újra egyesült.

A rendszer bukását jelképezte a fal. A földi paradicsomnak propagált kommunizmus annyira nem volt az, hogy csakis egy fal tudta maradásra bírni az embereket Németországban. Ezzel a döntésükkel a kommunisták megtették az első lépést önnön bukásuk felé.

Az első szögesdrótot Berlinben 1961. augusztus 13-én húzták fel, a falat 1989. november 9-én bontották le. 

Csengeri Áron - Kitartás.net

Hozzászólások