Az alma és a hungarista fája

Hibaüzenet

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 518 sor).
  • Notice: Undefined offset: 0 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 221 sor).
  • Notice: Undefined offset: 1 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 222 sor).

Az apa és lánya is kétszeres olimpiai bajnok. Ám mivel az utóbbit névváltoztatásra kényszerítették, nem sokan tudják, hogy egykori kiváló testvérünk Homonnai Márton volt édesapja Szőke Kató úszóbajnokunknak.

Homonnai (Hlavacsek) Márton háromszor is állt olimpiai dobogón, mint a magyar vízilabda-válogatott tagja. A kitűnő hátvéd 1928-ban ezüst, 1932-ben és 1936-ban pedig aranyéremmel a nyakában tért haza. A hungarista eszmerendszer megismerése után hamarosan a Párt tagja lett, 1944. október 15-e után pedig a Fegyveres Nemzetszolgálat helyetteseként szolgálta hazáját. A világszabadságharc leverése után emigrációba kényszerült, „háborús bűnösként” ott is adta át lelkét a Teremtőnek, fura módon épp október idusán, 1969-ben. (Életéről részletesebben ITT.)

Lánya Katalin 1935. augusztus 17-én született Budapesten, édesanyja a kor kiváló úszónője Szőke Katalin volt. Testvérünk imádta lányát, aki örökölte szülei tehetségét, gyorsaságát a vízben is. 1945 után azonban szétszakadt a család, sőt, Katót névváltozásra is kényszerítették, ezért ismeri szinte a fél világ Szőke Katóként.

1952-ben Helsinkiben a 100 méteres gyorsúszásban, ésa 4x100-as gyorsváltóban is diadalmaskodott, utóbbi versenyszámban hatalmas világcsúccsal. Itt ráadásul nem törődve a kor terrorjával, édesapja pólós sapkájában úszott!

Az 1956-os olimpia után nem tért vissza a bolsevik elnyomás alatt lévő szülőhazába, jelenleg is az USA-ban él. 1985-ben Fort Lauderdale-ben beválasztották az International Swimming Hall of Fame tagjai közé, és 2014-ben a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába is bekerült.

E két csodálatos bajnok is erősíti a mondást, az alma nem esik messze a fájától.

Kiss Gyula – Kitartas.net

Hozzászólások