Folytatjuk!

Hibaüzenet

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 518 sor).
  • Notice: Undefined offset: 0 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 221 sor).
  • Notice: Undefined offset: 1 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 222 sor).

Így csináljuk mi - a papírhulladék leghatékonyabb felhasználása 

Alternatív fűtőanyagokat környezetkímélő lehetőségeket, és ezekhez kötődő módszereket keres lassan a fél világ, részben belátva az esztelen pazarlás súlyát. Sajnos azonban csak részben ismeri fel a problémát, mivel a sokszor szajkózott szelektív hulladékgyűjtés bizony gyerekcipőben jár kis hazánk területén, és hát a derék magyar honpolgárnak is van még hová fejlődnie e téren. A tragikomédia ott van ebben a kérdésben, hogy a "szelektíven" gyűjtögetett hulladékokat nálunk általában tömörítik a szemétszállítók, majd ennek az anyagnak egyértelműen az égető jelenti a végállomást. Nesze neked, újrahasznosítás! 

Anno az én gyerekkoromban - ami nem volt olyan nagyon régen - még az iskolák által szervezett tavaszi és őszi hulladékgyűjtések szívták fel a háztartásokban keletkezett felesleges vas- és papírmennyiségeket, de ez már sajnos a múlt. 

Úgymond megnyugtató hasznosítás nélkül marad tehát nyakunkon a rendkívül nehezen kezelhető PET-palackok tömege, a fémhulladékok részben felhasználható garmadája, és persze a sokszor kéretlenül is terjedő papíralapú hulladékok. Utóbbiak esetében jelenthet egy keskeny, ám járható ösvényt a brikettállás. A nem túl bonyolult folyamat - darálás, áztatás, préselés, szárítás - sokakat ösztönzött kísérletezésre, így e sorok íróját is. A világhálón számos cikk, sőt videó is fellelhető ezzel kapcsolatban, így inkább a szakmai részletekkel nem is terhelném a Nyájas Olvasót. 

A biztató eredmények után mintegy természetesnek vettem, hogy igyekszem saját kapacitásomat minél inkább kiaknázni, amiben már csak az alapanyag- és az alkalmas idő szabhatott határt. Cselekvésre biztattam másokat, köztük hungarista testvéreimet is, de aztán jelentkeztek az ő saját problémáik. Többeknek tetszett az ötlet és a bevált gyakorlat, szorgalomnak nem is voltak híján, ám az indulótőke hallatán mindenki megtorpant: nos igen, egy valamennyire is hatékony gépsor ára a hozzá való kiegészítő felszereléssel kb. 200.000 HUF-ra rúg. 

Itt lép be ismét a képbe az előző cikkemben már említett képlet: információáramlás + összetartás + kemény munka = kézzelfogható eredmény

Meghirdettem az érdeklődő testvéreknek, hogy hozzák el hozzám az általuk összegyűjtött papírt, amit aztán lemérünk és könyvelünk, majd az adott mennyiség felét visszakapják brikett formájában. A másik, helyben maradó fél amolyan munkadíj vagy gépamortizáció, és így mindenki a lehető legjobban jár. 

Folytatása következik!

Gerje Zoltán - Kitartás.net

Kapcsolódó:

Így csináljuk mi - Szociális tüzelőprogram a gyakorlatban

Hozzászólások