Új nap virradt

Hibaüzenet

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 518 sor).
  • Notice: Undefined offset: 0 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 221 sor).
  • Notice: Undefined offset: 1 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 222 sor).

Egy nap telt a legutolsó trianoni megemlékezések óta, immáron a 96. évfordulója volt ez az eseménynek. Nem tudom viszont hány napja és hány éve annak, hogy népünk önmagáról megfeledkezett, és hátat fordított jövőjének.

Nincs nagyobb és őszintébb megemlékezés annál, mint amikor az ember nem felejtve az áldozatot amit elei nap mint nap vérrel és izzadtsággal meghoztak e földnek felvirágoztatásért, követi példájukat, folytatja munkájukat. Nem csak június negyedik napján, hanem az évnek minden napján kell emódon megemlékezünk, így mutatva tiszteletet aziránt ami ránk örökül maradt és bizonyítani hogy nem hagyjuk veszni azt. Amíg ezt ami jelenleg miénk képtelenek vagyunk megbecsülni és küzdeni érte, hogyan is gondolhatjuk hogy ez egyszerre másképpen lesz pusztán mert arrébb fekszik majd az országhatár? A folyamat csak ellenkezőleg lehetséges, ha először méltóvá válunk örökségünkre hogy majd visszanyerhessük azt.

Új nap virradt már, és az önsajnáltatás, múltba rohanás, nem népünk sajátja hanem önmagától való eltávolodásának szimptómája. Ha ez a mentalitás jellemezte volna évezredeken át népünket, már nem léteznénk. Nem vertük volna el úgy az országunk ellen támadó tatár hadakat, alig több mint 40 évvel az első tatárjárás után, hogy a barbár vezér „Telebuga gyalog...a nejét egy rossz gebén vezetve” meneküljön haza. Hunyadi János nem aratott volna fényes diadalt a szebeni csatában a török felett, ha a marosszentimrei vereségén sajnálkozik. Országunk sem lenne már, ha trianon után népünk nem az újjáépítésén munkálkodik.

Bár országunk népessége és területe is megfogyatkozott, ami ennél is rosszabb, hogy azoknak az emebreknek a száma is akik tenni akarnának hogy mindezt ellensúlyozzuk. De ez nem indok és mentség arra, hogy kihúzzuk magunkat a kötelességünk alól, hanem csak buzdítás lehet hogy még keményebben dolgozzunk, s ha csak ezren is vagyunk munkánk értéke legyen akkora mintha százszor annyi tenné!

Végezetül pedig egy beszéd, ami tisztán mutatja mennyivel másképp értékelte a magyarság Trianon hatásait, mint ahogy azt manapság tesszük, és amely engem megihletett. Ők a jövőbe néztek, tegyünk így mi is!

Ferenczi András - Kitartás.net

Hozzászólások