Elfeledett győztes csaták - Pozsony (907. július 4-7.)

Hibaüzenet

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 518 sor).
  • Notice: Undefined offset: 0 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 221 sor).
  • Notice: Undefined offset: 1 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 222 sor).

Eleink 900-ban birtokba vették  Pannóniát (Dunántúlt), sőt Fischa folyó vonaláig tolták ki a gyepűket. Természetesen a Keleti Frank Birodalom nem nyugodott bele a területi veszteségekbe, és meg akarta leckéztetni az új szomszédot.  Gyermek Lajos keleti frank király szavait idézve: " elrendeljük, hogy a magyarok kiirtassanak" ("...decretum..Ugros eliminandos esse..").

A 907 júniusában a kor legnagyobb serege - közel százezer fő - indult meg, Luitpold (Liutpold) bajor herceg vezetésével. Árpád fejedelem a sikeres magyar kémkedésnek köszönhetően időben értesült a támadásról, és igyekezett felkészülni az ütközetre. A magyar törzsek mintegy negyvenezer harcost tudtak kiállítani. A  sereget maga Árpád fejedelem vezette.

A bajor sereg a Duna két partján indult meg, az északi  erősebb sereg vezére maga Luitpold  lett, a délié pedig Theotmár érsek. A párhuzamosan haladó hadak között úszott lefelé az utánpótlást biztosító flotta Sieghardt parancsnokságával. Gyepűvédő csapataink folyamatosan zaklatták a támadó erőket, közben feltérképezték annak erősségeit, gyengeségeit.

 A cél a két bajor sereg egyesülésének megakadályozása volt. Ezért gyújtónyilakkal, a hajók meglékelésével  szinte teljesen megsemmisítették Sieghardt hajóhadát.

A magyar had következő célpontja a Theotmár vezette déli sereg lett. A magyar hadvezetés ügyesen meglátta, hogy a terepviszonyoknak köszönhetően napokkal megelőzték az északi hadoszlopot. Teljesen körbezárták őket, folyamatos nyílzáport zúdítottak rájuk, és sikeresen elpusztították ezt a betolakodó hadtestet is.

Ezt követően jöhetett a bajor főerő elleni küzdelem. Az éj leple alatt a   teljes magyar sereg átúsztatott a Duna baloldalára, ahol két napon át tartó véres küzdelemben megsemmisítette a Luitpold vezette ötvenezer fős sereget. Ahogy egy korabeli évkönyv megjegyezte: "Liutpold herceget  megölték, övéinek féktelen kevélységét letörték, és a keresztények alig néhányan menekültek meg, a püspökök és grófok többségét meggyilkolták." Tény, hogy elesett maga Luitpold herceg,  Theotmár érsek, két püspök, három apát, és tizenkilenc gróf is. 

Bár a magyar elesettek száma nem volt jelentős, de a győzelemért életét adta  Árpád mindhárom csatában részt vett fia - Tarhos, Üllő, Jutas - is. Sőt a csatában szerzett sérüléseibe nemsokára maga a fejedelem is elhalálozott. Hősiességüknek köszönhetően a Magyar Fejedelemség nemcsak megvédte magát, hanem nyugati határát kitolta az Enns folyóig, és északra véglegesítette a volt Morva Birodalom keleti részeinek elfoglalását. A bajorok veresége oly megsemmisítő volt, hogy a németek legközelebb csak 123 év múlva mertek hadat indítani  országunk ellen.

Dicsőség a Hősöknek!

Kiss Gyula - Kitartás.net

Eddig mejelent részek

Hozzászólások