A felemelt zászló - online könyvbemutató

Hibaüzenet

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 518 sor).
  • Notice: Undefined offset: 0 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 221 sor).
  • Notice: Undefined offset: 1 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 222 sor).
„A folytatást illetően nem voltak nagy illúziói, hiszen az 1991-es Magyarországon nem ilyen szelek fújdogáltak. Sokkal inkább olyanok voltak ezek a szelek, amiktől némelyek megszárítkoztak és szárnyra kaptak; sokan mások pedig fázni kezdtek, majd a szél felkapta, megforgatta, és a földhöz csapta őket. A jelenséget többféle, hangzatosabbnál hangzatosabb kifejezéssel is illették, úgymint realizáció, szekularizáció, liberalizáció, de leginkább elterjedt fogalomnak a privatizáció számított. Sokaknak mindez úgy hatott, mint holmi szenzáció, csakhogy erre még bőven ráfért volna némi korrekció, hiszen így sokszor agonizációvá fajult. A tömegek pedig a privatizáció során nevetséges áron elkótyavetyélt munkahelyeken robotoltak vérlázítóan alacsony bérért, és – a flegma miniszterelnöki tanáccsal ellentétben – nem csináltak forradalmat. Ehelyett vagy keserű lázongással, vagy birkatürelmű bizakodással, de mindenképpen hagyták, hogy az erőszakosabb minoritás kiénekelje szájukból a sajtot.”

Retkes Tamás történész Budapest 1944-45. évi ostromával kezdődő (Budapest hősei), az ötvenes évek Magyarországán folytatódó (Örök újrakezdés), a Kádár-korszakot is érintő (Dupla baka) történelmi regényfolyama „A felemelt zászló” című legújabb darabja a rendszerváltás időszakában követi nyomon hőseit, de nem csak őket. A mű olvasása kapcsán többek magukra fognak ismerni, tekintve hogy az alaptörténet a '80-as, '90-es évek végi magyarországi helyzetet igyekszik tükrözni. Útjukat kereső fiatalok közösségépítése egy szétzilálódott országban, erények és hitványság, mindent megúszó kiváltságosok, az elcsatolt területeken zajló forradalom és háború hazai hatásai, valamint a múlttal való szembesülés - röviden ez „A felemelt zászló”.

A könyv díjmentesen letölthető a Szabad Szellem - Magyar Kultúra Alapítvány weboldaláról, ahol az előző rész (Dupla baka) is megtalálható.

Szabad Szellem - Magyar Kultúra Alapítvány

Hozzászólások