Hungaristák Varsóban

Hibaüzenet

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 518 sor).
  • Notice: Undefined offset: 0 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 221 sor).
  • Notice: Undefined offset: 1 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 222 sor).

A Pax Hungarica Mozgalom képviselői az elmúlt hétvégén tiszteletüket tették Lengyelországban az immár hagyománnyá vált Függetlenség Menetén. A 2009 óta megrendezésre kerülő nagy menet a lengyel nemzet 1918-as függetlenedésére emlékezik, üzenete pedig ma is rendkívül aktuális.

Csütörtök reggel fél 7-kor, több autóval indultunk útnak a mintegy 750 km-es távolságra lévő fővárosba. A hosszú utazás alatt elmélyítettük bajtársi kapcsolatainkat és megbeszéltük az aktuális problémákat. Már jócskán besötétedett, mire az utolsó autó is beért a Varsó belvárosában lévő szállásunkhoz. Aznap estére vacsorameghívást kaptunk a varsói nemzetiszocialisták egyik képviselőjétől, aki terített asztallal és finom ételekkel, italkülönlegességekkel kedveskedett a megfáradt hungaristáknak. Az est folyamán aktuálpolitikai és ideológiai kérdések is szóba kerültek és első kézből tapasztalhattuk meg a lengyel vendégszeretetet. 

Másnap volt a nagy nap. A délután kettőkor kezdődő felvonulást már mindenki nagyon izgatottan várta a rendkívül hideg, havas idő ellenére is, majd megindult a mintegy százötvenezer főt számláló tömeg zászlókkal, fáklyákkal, jelszavakat skandálva és mintha egy teljesen más világba csöppentünk volna, a jelszavaktól átszellemülten, büszkén vonultunk egyként lengyel testvéreinkkel és az Európa számos országából érkező hazafiakkal. Leírhatatlan érzés egy ilyen eseményen részt venni, barátaink kérdésére is csupán annyit tudtunk felelni, hogy kis hazánkban ilyen méretű és volumenű felvonulás elképzelhetetlen lenne. Fiatal és öreg, patrióta és nemzetiszocialista, nők-férfiak együtt, egyként álltak ki a világ színe elé, és kiáltották dicső nemzetük hármas jelszavát: Isten, Becsület, Haza! 

Aznap este vendéglátónk egy jótékonysági koncertre invitált bennünket, mellyel egy súlyos beteg kisfiú családját szerették volna támogatni a szervezők. A koncerten világhírű zenekarok is felléptek, mint a Bronson és a Bujak. Új testvéri kapcsolatok szövődtek és mindenki életre szóló élményekkel gazdagodhatott.

Utazásunk utolsó napján közösen ellátogattunk a lengyel hazafiak kedvenc viseletét, a Pit Bull West Coast-ot árusító üzletbe, ahol mindenki hazavihetett egy igazán maradandó emléket erről a feledhetetlen utazásról. Búcsút vettünk barátainktól és elindultunk a végtelen lengyel autópályán hazafelé, de szívünkben mindannyian tudtuk: még lesz folytatás!

Csikós Gergő - Kitartás.net

Hozzászólások