Előre a lenini úton: „Világ proletárjai commenteljetek!”

Hibaüzenet

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term similarterms_taxonomy_node_get_terms() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 518 sor).
  • Notice: Undefined offset: 0 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 221 sor).
  • Notice: Undefined offset: 1 similarterms_list() függvényben (/home3/kitartas/public_html/sites/all/modules/similarterms/similarterms.module 222 sor).

Sokszor nagyon is megértem azokat a honlapokat és blogokat, amelyek nem adnak lehetőséget a hozzászólásra.

Mások egészen világosan azért jelentetnek meg bizonyos témájú cikkeket, hogy „berobbanjon az indítórakéta” és a hozzászólók trágárságai, istentelenségei és embertelenségei jelenítsék meg az egyébként hasonló gondolkodású szerkesztők véleményét. Mert ugyebár a szólásszabadság. Próbáljon oda eme szólásszabadság nevében ellenvéleményt írni az ember, még ha megcáfolhatatlanul igaza is lenne – elhajtják, hogy csak úgy porzik.

Ma jelent meg egy kiváló írás egy másik honlapon. Szerzője már számtalanszor figyelmeztette olvasóit a régi bölcsességre: ha nem tanulunk a történelemből…, ennek az írásnak a címe is ismétlődni fog: a csőcselék veszi át az uralmat.

Ha egy honlap, vagy blog egy bizonyos célt tűzve maga elé, annak eszmeiségét hirdeti, amiért létrejött, akkor azt azért kell, hogy tegye, mert meg van győződve az igazságáról. Ha nem, akkor felesleges volt elindulni.

A tényleges igazságnak nincs alternatívája, tehát felesleges beengedni azokat, akik hamisságokkal jelentkeznek. Kompromisszumok nincsenek, ha az igazságról van szó. Szituációkhoz igazodó megvalósítás nem lehetséges.

Vegyünk példának okáért ennek a honlapnak az igazságát: a hungarizmus a bajok egyetlen megoldása. A hungarizmus régtől fogalmazódó alaptételeit egyetlen eszmébe gyűjtötte össze Szálasi Ferenc. Bármit hagynánk ki, vagy bármit megmásítanánk ennek az eszmének legkisebb részleteiből, akkor mi magunk ítéltük halálra az eszmét és vele együtt gyaláztuk meg a Nemzetvezető emlékét, hősiességét. Az olvasók közül pedig, akinek egyetlen ilyen részlettel is baja van, keresse máshol a „saját igazságát”, ez nem az ő irányvonala. Nincs joga azoknak a hitét, becsületét, elszántságát és hősiességét kikezdeni, leértékelni, akik ezen eszme abszolút igazságában bízva élnek és cselekszenek.

Nem szólásszabadság, vagy demokrácia kérdése. (NB. a demokrácia a művelt ókori görögöknél sem vált be, tehát eltűnt. Ha bevált volna, akkor ma is létezne; ami pedig ma ezen a néven fut, attól forog a sírjában Platón és a többi nagy gondolkodó.)

Egy másik eset: igen kiváló katolikus hitvédelmi oldal közöl jobbnál-jobb írásokat, fordításokat. Sajnos ők megengedik a hozzászólást. Ma olvastam egy valahonnan felbukkant valamikori ős-proli újságíró, aki ma önmagát hívőnek vallja. Ám olyan messze van alapvető ismeretektől, mint a „hagymatermő magyar város attól a bizonyos másik ismert településtől”. Persze most mindenki jobban ért a katolicizmushoz, mint a Jó Isten. Na persze, hiszen a Jó Isten nem szolgálta ki a bolsevik diktatúrát sem, meg a liberális dem(ocsok)ráciát sem, tehát nem adódott lehetősége „a felsőruházatát kifordítani”.

Az igazságból egy fikarcnyit sem lehet engedni; nem lehet a „mára szabni” az örök igazságot. Ha csak bizonyos szituációkban érvényes valami – nos, látható a történelemből, hogy a divatok jönnek-mennek, aztán esetleg még lábjegyzetnek sem lesznek jók a történelemkönyvekben.

A hazug újságírásról manapság különösen is sok szó esik, az új amerikai elnök tevékenysége kapcsán. Nincs új a nap alatt: néhány éve még XVI. Benedek pápa volt kikezdve; azelőtt a holo-akármit vizsgálók; még azelőtt…, szóval mindenki, aki nem „szellentésnyi igazságocskákat” tart élete értelmének.

A commentelők mindig, mindenhez jobban értenek (volt olyan, aki a dalai lámát oktatta ki a buddhizmusból!), de azért jobb lenne, ha szutykos kis életük „kállai-kettős”-járásuk aljasságáról nem terelnék el a figyelmet, hanem amivel még lehet, állítsák helyre a becsületüket – ha netán ismerős ez a fogalom számukra. A honlapot, vagy blogot működtetők, akik meg vannak győződve igazságukról, legyenek hűségesek az eszmékhez – vállalva is az ezzel járó megvetést. Ha tudja, hogy igazsága örök győzelmet arat, mi oka van félni a jelen helyzet múlandóságától?

És még valami: a tanúságtételből olykor egy mondat is elég, de az igenis jelenjen meg! Ha valamit igazságnak nevezünk, de nem hirdetjük, akkor vajon mi azt valódi igazságnak tartjuk?

Pater Anonymus - Kitartás.net

Hozzászólások