Életmód

sze
07
jún

Hová tart a világ?

A szomszédomban lakó fiatal pár férfi tagját születésétől fogva ismerem. Elég zavaros és néha viharos első 40 életéve után, mostani élettársa jó útra irányította. Itt laknak a nagymama volt lakásában, mindennap rendesen munkába járnak, mindenben igen jó szomszédoknak bizonyulnak. Igyekszem is őket támogatni, ahogy lehet. Ha néhány napra elutaznak, akkor a kutyájukat én etetem, ezért aztán a kutya hozzám is úgy ragaszkodik, mintha a gazdája lennék.

Mondom gazdája, nem pedig…

h
15
máj

Lomtalanítás…

A települések lakóinak ismerős ez a kifejezés. Ilyenkor elönti az utcákat a sok kacat, kezdve a szakadt rongytól a hűtőszekrényen át a kanapéig minden. Ugyanakkor elözönlik az utcákat a cigányok, akik összevesznek a koncon, szétdobálnak mindent, még nagyobb szemetet hagyva maguk után. Sőt – tessék megkapaszkodni – görkorcsolyás cigánylányok száguldoznak végig, mintegy vizslató előőrs, aztán jönnek a rozzant Zsigulival a „szülők”; avagy – ismét tessék megfogódzkodni – terepjáróval a gazdag cigányok elszállítani a lomot. Láttam a saját szememmel, hogy szinte 2 percen belül, szinte a földből nőttek ki a „rejtett erőforrások”, ahol valamit kitettek a lakók és máris kezdődött a válogatás-veszekedés (sőt a lomtalanító tulajdonossal való vitatkozás).

p
30
szep

Felnőttként az iskolapadban

Az idei szeptember engem is az iskolapadban talált, pedig már magam mögött hagytam a diákéveket. Úgy döntöttem munka mellett esti iskolában tágíttatom a fejem, noha nem csak a kimeríthetetlen tudásvágyam csillapítása vezetett idáig, hanem kissé a szükség is motivált. Furcsa így, közel a harminc esztendőhöz iskolásnak lenni, újra beülni egy tanterembe délutánonként. Eleinte vonakodtam, kicsit féltem is tőle, de a sok hasonszőrű közt hamar sikerült beilleszkedni, és már benne is vagyok a közepében.

k
09
aug

Nemzeti jelképek, szimbólumok...(avagy probémák a nemzettudatban?!)

Sokadjára veszem azt észre, hogy a nacionalista körökben nemzeti motívumokon van a hangsúly, meg a zászlókon.

Ehhez egy rövid történetet engedjetek meg: Pár éve, amikor még felkerültem Budapestre, egy jó barátom forgatott velem, valamint egy világbajnok kickboxos(?!) lánnyal, na meg 2 MSZP-nél dolgozó fiatalemberrel egy filmet az egyik felvett tárgyára. A téma egy turulszobor bontása vagy nem-bontása volt, de a lényeg a végén volt: mindenkit megkérdezett: Turul, vagy Holokauszt emlékmű épüljön? Majd három válasz rögtön jött, politikailag korrekten:"Mind a kettő!" Majd az enyém: "Egyik sem, a mostaniakat tartsuk rendben, ide munkahelyek kellenek!" - EHHEZ FŰZNÉM RÖGTÖN, HOGY A GYÖKERE A FÁNAK IS MÉLYEN VAN, AMI NEM LÁTSZIK, DE ATTÓL, HOGY A FA MAGAS, NEM BIZTOS, HOGY AZ ELSŐ SZÉL NEM VISZI KI!

h
22
feb

Se nem kóser, se nem halal, magyar!

Ahogy minden évben, idén is gondoskodtunk arról, ne a hipermarketekben árult gyorspácolással készült, gyors füstölésen átesett finomságok kerüljenek az asztalunkra. Ugyan az idei disznóölésen is töltöttünk hurkát (KATT IDE) , ami talán finomabb lett, mint a tavalyi, a család által várt legfinomabb falatok a füstölt áruk. Három hét pácban érlelés után kerültek a füstölőbe a szalonnák, sonkák, bürkék.

Ime a padláson sorakozó „végtermék”:
 

 Amióta elkészült, nagyon nehéz megállni, hogy ne vágjon legalább egy „katonát” belőle az ember.
 
Egy vidéki hungarista – Kitartás.net

k
02
feb

A falusi ember sosem unatkozik

A falusi ember nem ismeri azt a szót, hogy unalom. Hacsak nincs farkasordító hideg vagy hófúvás, télen sem tétlen. Tennivaló ugyanis van bőven.

Mivel a szőlőmetszés kezdetéig van még pár hét, az elmúlt időszak a fahasogatásról szólt. Az ősszel kitermelt, az erdőről behordott – közel 20 köbméter - fa már az ősz végén fel lett kuglizva. Mielőtt kiszáradna, ezeket a kuglikat fel kell hasogatni, kályhakésszé tenni, ugyanis akkor már jóval nagyobb energiát igényelne. Így hát fejszét ragadtunk szinte minden hétvégén, és daraboltuk a fát. A mai nap végén már elmondhattuk, látszik az alagút vége…

cs
28
jan

Buzulás mindenütt

A liberalizmusnak köszönhetően, szinte minden nap hallunk valamit a pederasztákról. Hol ilyen-olyan jogokat követelnek, vagy éppen szereznek, hol undorító módon reklámozzák magukat. Két kis-hír most róluk, Japánból illetve hazánkból.

Bár a felkelő nap országában szerencsére még nem törvényes a „buziházasság”, az erre vágyók több tokiói kerületben szerezhetnek tanúsítványt, amellyel igazolják „kapcsolatukat”. Sőt, tradicionális japán esküvői szertartáson is „egybe kellhetnek”. Az egykor oly büszke japánok között már vannak, akik pár ezer dollárért a szamuráj hagyományokat is képesek megcsúfolni a pederaszták kedvéért, mivel még szamuráj-esküvő is rendelhető...

szo
26
dec

Három ország, amelyek tényleg nagyon zöldek

A világ fejlett és fejlődő országai között egyre többen büszkélkedhetnek hatékony környezetvédelmi törekvésekkel, ami nem csoda, hiszen a párizsi klímaegyezménnyel immár hivatalosan is a világ nagy része elkötelezte magát az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett. Most három olyan kisebb országot mutatunk be, ahol a fenntarthatóság meghatározza az ország működését, mindennapjait.

Costa Rica – karbon-semleges ország

Costa Rica tengerparti luxust kínáló hoteljei mellett az igazi, vad természet kedvelőinek is paradicsomnak számít sokszínű állat-, és növényvilágával. A fél Magyarországnyi trópusi állam nemrég még olyan álmokat dédelgetett, hogy 2020-ra országos szinten elérhetik a teljes karbonsemlegességet, vagyis szén-dioxid kibocsátásuk nullával lesz egyenlő. Ez azonban a vártnál is előbb összejött: 2015 első 75 napjában máris elérték ezt az álomhatárt.

h
30
nov

A civilizált emberiség nyolc halálos bűne – összefoglalás

Nyolc olyan, egymástól megkülönböztethető, jóllehet szoros okozati összefüggésben álló folyamatot tárgyaltunk, amelyek nemcsak modem kultúránkat, hanem az emberiséget mint fajt is pusztulással fenyegetik.

Ezek a következők:

(1) A Föld túlnépesedik, ami a társas kapcsolatok túlkínálatával mindannyiunkat arra kényszerít, hogy alapvetően „nem emberi módon” védekezzünk ellene, és sok egyed összezsúfolása kis helyen agresszióhoz vezet.

(2) A természetes életteret elpusztítjuk, miáltal nemcsak saját környezetünket romboljuk le, hanem megfosztjuk magunkat a felettünk álló teremtés szépségének és nagyszerűségének tiszteletétől is.

(3) Az emberiség önmagával való versenyfutása, ami a technológia egyre inkább pusztulásunkra törő fejlődését vetíti előre, vakká teszi az embert minden igaz értékkel szemben, és megfosztja az olyan sajátos emberi tevékenységre, mint a reflexióra fordítható időtől.

sze
25
nov

Téli csemege

A vitaminhiányos téli időszak egyik csemegéje a sütőtök. Bármely fajtáját is sütjük meg, ízletes, finom, ráadásul tele van vitaminokkal.

Az Amerikából származó növény jónéhány fajtája ismert, országszerte termesztik, fogyasztják. Októberben, novemberben érik be, az első fagyok ha megcsípik, akkor édesedik be igazán. Ha megfelelően tároljuk, hosszú hónapokig ehető marad.

Magas a karotin tartalma, sok B- és C-vitamint rejt, de kalcium- és foszforkészletünk is könnyen feltölthető a sütőtökkel. Alacsony energiatartalma miatt a fogyókúrázók is beiktathatják étrendükbe, ráadásul segíti az emésztést is. Serkenti a máj működését, segít egyes szívproblémák megelőzésében, magja hasznos a különböző prosztataproblémák ellen.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Életmód csatornájára